
Strengere voorwaarden aan zakelijk gebruik WhatsApp
WhatsApp stelt per 7 december aanstaande nieuwe en strengere voorwaarden aan het zakelijk gebruik van de dienst. Op de eigen site verklaart de berichtendienst onrechtmatig matig gebruik van het platform door bedrijven, instellingen en overheden actief te gaan bestrijden. Bij schending van de Servicevoorwaarden worden juridische stappen zeker niet uitgesloten.
Diverse gemeenten zouden inmiddels al een e-mail van WhatsApp ontvangen hebben over de beëindiging van het gebruik van hun reguliere WhatsApp-nummer. De dienst, net als Instagram eigendom van Facebook, stelt dat het bedrijf ‘niet meer wil samenwerken met, of gebruikt wil worden door overheden en/of politieke organisaties’. Ook andere organisaties, instellingen en bedrijven die WhatsApp nu nog op oneigenlijke wijze zakelijk inzetten, kunnen op soortgelijke stappen rekenen.
Platform voor privéberichten
WhatsApp verklaart op de eigen site heel nadrukkelijk een platform voor privéberichten te zijn, oorspronkelijk ontwikkeld om mensen te helpen berichten uit te wisselen. ‘Na verloop van tijd zagen we dat mensen ook graag berichten uitwisselen met bedrijven’, aldus WhatsApp in haar toelichting. ‘Daarom hebben we de zakelijke tools WhatsApp Business-app en de WhatsApp Business API in het leven geroepen. Daarmee helpen we bedrijven graag bij het beheer van hun klantencommunicatie. Onze producten zijn echter niet bedoeld voor massaberichten of geautomatiseerde boodschappen. Beide zijn een schending van onze Servicevoorwaarden’.
Verdere aanscherping
Het bedrijf kondigt aan de particuliere aard van het platform verder aan te gaan scherpen en gebruikers te behoeden voor misbruik, bijvoorbeeld door accounts die de Servicevoorwaarden schenden op te sporen en vervolgens te schorsen. ‘We zijn ons ervan bewust dat een aantal bedrijven onze machinaal lerende systemen bewust probeert te omzeilen’, aldus WhatsApp, ‘ook al stellen we alles in het werk om deze te verbeteren. Inmiddels hebben we miljoenen accounts gestopt die onze dienst onrechtmatig gebruikten’.
Juridische stappen
WhatsApp zegt alle middelen in te zetten om snel een eind te maken aan schending van de Servicevoorwaarden in de vorm van massaberichten, geautomatiseerde boodschappen of niet-persoonlijk gebruik. Naast het gebruik van technologische toepassingen is de populaire berichtendienst vastberaden juridische stappen te nemen tegen ‘individuen of bedrijven die we koppelen aan platformgebonden bewijs van dergelijk misbruik’.
Legale alternatieven
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) concludeerde eerder al terecht dat het voor gemeenten zonder zakelijk account vanaf 7 december niet meer mogelijk is om WhatsApp als dienstverlenend kanaal in te zetten. De VNG zegt dat leveranciers van de dienstverlening van WhatsApp wel bezig zijn met het bedenken van legale alternatieven, maar dat het 7 december zeker nog niet zo ver is. “Gemeenten moeten er dan ook rekening mee houden dat ze WhatsApp per 7 december tijdelijk niet meer als dienstverleningskanaal kunnen inzetten”, aldus een woordvoerder.
Branches uitgesloten
Bij de zakelijke toepassing van WhatsApp gaat het enerzijds om de WhatsApp Business-app en anderzijds de officiële API, waarmee WhatsApp aan allerlei webcare-oplossingen gekoppeld kan worden. Bedrijven en instellingen die de zakelijke varianten willen downloaden, moeten daarbij overigens wel aangeven in welke branche ze actief zijn. Incassobureaus en bedrijven die actief zijn in onder andere gokken en erotiek, zijn namelijk niet welkom op de WhatsApp Business API.